Kleine bedragen, grote impact FBNR Swoosh

Jaarlijks komen duizenden Rotterdamse huishoudens in zeer nijpende financiële situaties terecht. Acute hulp is veelal nodig. Bijzonder nodig. Als wettelijke en gemeentelijke voorzieningen geen (tijdige) oplossing bieden en mensen tussen wal en schip dreigen te vallen, springt FBNR bij met een eenmalige gift. We zijn voor even het baken van rust in een zee van ellende. Op weg naar een veilige haven.

Soms is een goede buur niet je vriend maar je vijand

De politie maakt zich zorgen om meneer Van Dijk, een alleenstaande man van 75 jaar, en meldt dit bij het wijkteam.

Zijn oude buurman, die zich voordeed als vriend, heeft maandenlang zijn inkomen gestolen door toegang te hebben tot zijn bankpas en identiteitskaart. Dit leidde tot grote betalingsachterstanden en geen geld voor eten.

Het wijkteam helpt nu met boodschappen en een nieuw ID-bewijs, zodat meneer Van Dijk weer bij zijn bankrekening kan.

Fonds Bijzondere Noden Rotterdam geeft een gift van € 1.284 om de twee maanden huurachterstand te betalen zodat hij niet uit huis wordt gezet.

Sta op stoel voor mevrouw

Een 72-jarige mevrouw, die na twee hersenbloedingen halfzijdig verlamd is, woont nog steeds zelfstandig met vier keer per dag hulp van de thuiszorg.

Door haar verslechterende gezondheid kreeg ze het afgelopen jaar een verrijdbare sta-op stoel vanuit de zorgverzekering, essentieel voor haar zorg. Na 26 weken moet ze deze stoel echter zelf huren of kopen, wat ze door haar schulden en bewindvoering niet kan betalen.

Haar aanvraag voor bijzondere bijstand werd afgewezen, met de reden dat dergelijke voorzieningen zelf betaald moeten worden.

Fonds Bijzondere Noden Rotterdam heeft een gift gegeven waardoor zij de 'sta op stoel' kon behouden en er is voorkomen dat ze naar een verpleeghuis moest.

Mama, wanneer gaan we weer warm eten

Mevrouw Touzani heeft al een paar maanden niet meer kunnen koken omdat haar gasfornuis kapot is. Haar magnetron deed het eerst nog wel, maar nu werkt ook die niet meer goed.

Zij en haar vierjarige zoontje eten nu vooral salades en soms eten ze bij haar nicht. Haar zoontje vraagt vaak: "Mama, wanneer gaan we weer warm eten?"

Mevrouw Touzani leeft van een WIA-uitkering waarmee ze nauwelijks kan rondkomen, laat staan sparen voor een nieuw fornuis. Deze uitkering ontvangt ze al ongeveer vijf jaar vanwege volledige arbeidsongeschiktheid.

Fonds Bijzondere Noden Rotterdam heeft haar een gift gegeven om een nieuw fornuis aan te schaffen, zodat zij en haar zoontje weer kunnen genieten van warme maaltijden.

In de problemen door de energierekening

Een 26-jarige moeder woont met haar zoon van 6 en dochter van 8 in een huurwoning in de Rotterdamse wijk Feijenoord. Ze staat onder bewind en heeft schulden.

Net nu ze haar leven op de rit heeft - ze volgt een opleiding in de zorg, heeft een baan, zorgt voor haar kinderen en lost haar schulden af - krijgt ze plotseling een hoge eindnota van de energieleverancier. Een bedrag van €950,- moet direct betaald worden, anders wordt haar gas afgesloten.

Met haar huidige lasten en het aflossen van oude schulden, kan ze dit bedrag niet opbrengen. Fonds Bijzondere Noden Rotterdam heeft haar geholpen met een gift van €950,- om de eindnota te betalen. Dankzij deze steun kan zij de energierekening betalen en zorgen dat haar gezin warm en veilig blijft.

En dan sta je er plots alleen voor

Shelly's leven veranderde drastisch toen haar moeder acht jaar geleden overleed en zij eind 2022 ook haar vader verloor. Op negentienjarige leeftijd stond ze er opeens alleen voor.

Ze moest haar ouderlijk huis verlaten en woont nu in een kleine huurwoning die opgeknapt moet worden. Met haar wezenuitkering en bijbanen heeft ze net iets te veel inkomen om in aanmerking te komen voor bijzondere bijstand voor de inrichting van haar huis.

Met haar spaargeld kan ze de vloer betalen en ze heeft oude spullen mee verhuisd. Maar voor gordijnen en lampen is geen geld meer over. Fonds Bijzondere Noden Rotterdam schoot te hulp met een gift van €500,-. Dankzij deze bijdrage kan Shelly haar nieuwe woning inrichten en krijgt ze een beetje rust en warmte in deze moeilijke tijd.

Geen reserves

Ans en Willem de Groot, een echtpaar op leeftijd, worden begeleid door een GGZ-instelling. Door schulden zitten ze sinds kort in een schuldsaneringstraject via de Kredietbank.

Begin april ging hun koelkast kapot en ze hadden nog onvoldoende gespaard om deze onverwachte tegenvaller op te vangen. Beiden gebruiken medicatie die in de koelkast bewaard moet worden, die ze nu tijdelijk bij de buurvrouw hebben opgeslagen.

Fonds Bijzondere Noden Rotterdam heeft een gift van €300,- gegeven voor de aanschaf van een nieuwe koelkast. Dankzij deze hulp kunnen Ans en Willem hun medicatie weer veilig thuis bewaren en hebben ze weer een stukje rust in hun dagelijks leven.

Veerkracht

Shalinie, een 22-jarige alleenstaande moeder, had een goed leven. Ze volgde een MBO-opleiding en woonde met haar driejarige dochtertje in het Nieuwe Westen. Enkele maanden geleden kreeg ze echter een heftig ongeluk waardoor ze een dwarslaesie opliep.

Door het lange revalidatietraject raakte Shalinie haar huis kwijt en moest ze stoppen met haar opleiding. Maar Shalinie is veerkrachtig. Ze leert goed om te gaan met haar rolstoel, volgt therapie en krijgt met medische urgentie een aangepast huis waar ze in mei in mag trekken.

De gemeente verstrekt Bijzondere Bijstand voor de vloer en stoffering, maar er is nog een bijdrage nodig voor de aanschaf van een droger. Fonds Bijzondere Noden Rotterdam heeft een gift van €500,- gegeven, zodat Shalinie en haar dochtertje een goede start kunnen maken in hun nieuwe woning.

Gebitsproblemen bij jonge vrouw

Majorie, een 27-jarige vrouw, woont sinds een paar weken in een opvanglocatie van Stichting Arosa. Ze is slachtoffer van lichamelijke en geestelijke mishandeling door haar partner en heeft huiselijk geweld moeten doorstaan. Door de mishandeling is een van haar tanden afgebroken.

Majorie is niet aanvullend verzekerd en haar basisverzekering dekt de kosten voor tandheelkundige zorg niet. Gelukkig heeft haar tandarts aangeboden haar te helpen met de afgebroken tand, maar de kosten zijn hoog.

Fonds Bijzondere Noden Rotterdam heeft met een gift van €200,- bijgedragen aan de tandartskosten, zodat Majorie de zorg kan krijgen die ze nodig heeft. Dankzij deze steun kan ze weer met vertrouwen vooruitkijken.

Zonder identiteitsbewijs ben je nergens

Mike, een 22-jarige jongeman, heeft al veel meegemaakt in zijn leven. Op zijn 16e belandde hij op straat. Gelukkig gaat het sinds enkele jaren beter met hem. Hij woont nu in een jongerenlocatie van het Leger des Heils, volgt een opleiding tot automonteur en wacht op een huurhuis.

Helaas werd zijn portemonnee, met daarin zijn ID-bewijs en OV-kaart, afgelopen week gestolen. Zonder identiteitsbewijs en OV-kaart kan Mike nauwelijks iets ondernemen. Hij is geblokkeerd in zijn dagelijkse activiteiten en kan niet vrij reizen.

Fonds Bijzondere Noden Rotterdam schoot te hulp met een gift van €100,-. Dit bedrag helpt Mike aan een nieuw ID-bewijs, een nieuwe OV-kaart en wat extra geld om te kunnen reizen. Dankzij deze steun kan Mike zijn opleiding voortzetten en blijft zijn toekomst op koers.

Met z’n tweeën in één bed

De zusjes Dewi en Sarah, beide leerlingen van een basisschool in de Tarwewijk, zitten in groep 6 en 7. Ze doen het goed op school en hebben veel vriendinnen. Maar de laatste tijd merkt hun leerkracht dat de meisjes vaak moe zijn en moeite hebben om zich te concentreren.

Na overleg wordt een maatschappelijk werker ingeschakeld voor een huisbezoek. Tijdens het bezoek ontdekt zij dat Dewi en Sarah al jaren samen in een éénpersoonsbed slapen. Hun alleenstaande moeder heeft simpelweg niet de financiële middelen om een extra bed te kopen.

Fonds Bijzondere Noden Rotterdam komt in actie. Om ervoor te zorgen dat Dewi en Sarah weer een goede nachtrust krijgen en zich volledig kunnen concentreren op hun schoolwerk, besluit FBNR een gift van €400,- voor een stapelbed te geven. Hierdoor kunnen de zusjes voortaan uitgerust en vol energie aan hun dag beginnen.